|
Gegevens Charente
Ligging en Klimaat 
De streek tussen de Aquitaine en het Centraal Massief is bij uitstek een overgangsgebied. In het noorden de Poitou, in het oosten de Limousin en de Dordogne, in het zuiden de Périgord en in het westen de Charente-Maritime, de toegang tot de oceaan. In het zuidwesten heerst een zeeklimaat:
's Zomers is het warm, 's winters is het niet erg koud, het waait vaak, en het is uitzonderlijk zonnig (2250 uur per jaar). Het is heerlijk zacht in de lente en in de herfst, in de winter vriest het bijna nooit maar is het wel "vochtig". Het mooiste weer treft u in juli en augustus terwijl in juni de zon veel schijnt en het weinig regent. Van april tot in juli bloeien er 43 soorten orchideëen. In de herfst één soort, de spirante d'automne, met de geur van vanille.
De Fransman kent de Charente niet. Men weet vaag waar het departement ligt en dat in Angoulême de T.G.V. ongeveer twee minuten stopt. De Franse toerist rijdt hard over de autoroute A10 richting strand en terug.
Gastvrije Charente
Diegenen die niet van oude kerken, kastelen en andere oudheden houden kunnen volstaan met het doorbladeren van deze pagina's. Helaas voor hen zijn hier geen zaken zoals pretparken e.d. Hiervoor kan men terecht aan de kust b.v. in de Charente Maritime.
De streek is prachtig van natuurschoon, absoluut niet toeristisch op Angoulême en Cognac na. U zult hier, behalve in de grote steden, dan ook weinig hotels vinden.
Restaurants e.d. echter volop aangezien de Fransen geen pakje brood naar de zaak meenemen maar altijd voor de lunch naar huis gaan of in een restaurant eten. De lunchpauzes zijn meestal van 12.00 tot 14.00/15.00 uur. Dus zijn de meeste winkels ook gedurende deze periode van de dag gesloten. Daarentegen zijn ze 's avonds langer open. De grote supermarkten zijn vaak ook op zondag open. De bevolking is over het algemeen oud. De jonge mensen trekken richting de grote steden. Het gevolg is dat vele (agrarische) bedrijven geen opvolging hebben, de bevolking vergrijst en er veel huizen leeg staan.
Landschap
Een afwisselend landschap; kalkhoudende hoogvlakten met rivieren, mooie bossen (Boixe en Braconne), valleien en heuvelruggen met akkers (zonnebloemen, maïs, koren, gerst, koolzaad, erwten, groenten, tabak) en grasland (koeien maar vooral ook schapen), wijngaarden die de druiven voor de cognac-industrie leveren.
De distillatie beperkt zich tot 100 hl wijn per ha. De grote merken hebben leveringscontracten met de wijnboeren. De boeren maken zelf ook eau-de-vie en de Pineau des Charentes (eau-de-vie vermengd met druivenmost of wijn), welke vaak direkt verkocht wordt aan de consument. Al de landschappen hebben een ding gemeen: de Charente 360km lang. "De mooiste rivier van Frankrijk" vonden de koningen Frans I, geboren in Cognac, en Hendrik IV.
Economie 
Het middelpunt van de bedrijvigheid is de hoofdstad Angoulême (43000 inwoners), het administratieve en industriële centrum. Het knooppunt van wegen en spoorlijnen op ongeveer 100km van zee en op korte afstand van Poitiers, Limoges (120km), Périgueux en Bordeaux (120km). Het vliegveld van Brie-Champniers onderhoudt diensten o.a. op Parijs en Lyon.
De bewoners, zwijgzaam met een legendarische traagheid en niet gewiekst, hebben zich schijnbaar neergelegd bij het feit dat men altijd arm zal blijven. De mentaliteit verandert nauwelijks. Het land van de cagouille, een eetbare slak. Niet zo lang geleden bestond er een toeristische sticker van een slak in een Charentaise, de naam van een soort pantoffel. De Charente heeft onomstotelijk de boot gemist als het gaat om het "groene toerisme" binnen te halen. Vele Franse departementen hebben in de jaren 70 op dit gebied veel voordeel behaald. Gelukkig bleef de Charente deze invasie bespaard. Een uitzondering vormt Cognac. De toeristische instanties hebben de laatste jaren enkele opmerkelijke pogingen gedaan om de bevaarbaarheid van de Charente tussen Cognac en Angoulême te verbeteren door de sluizen te restaureren.
Industrie
 Papier, drukkerijen, eau-de-vie, leerlooierijen, auto-interieurbekleding, pantoffels (5 milj.paar p.jr.), vilt, elektromotoren, batterijen, staal (o.a.kanonnen in Ruelle), landbouw (in 1990 - 13.000 ondernemers waarvan 2.500 met meer dan 50ha. 13% van de werkgelegenheid, 23.600 mensen bewerkten 386.100ha).
Bevolking & Fauna 
Bevolking
Francois Mitterand geboren (en begraven) in Jarnac, beschreef de bevolking als "langzaam, gereserveerd, argwanend maar geslepen en praktisch." Iemand anders zei eens "De Charentais drinkt melk en praat pointu; maar hij leeft onder de zon en maakt cognac."
De bevolking telt 342.000 mensen in 406 gemeenten op 5.956 km2. Zoals ook in de andere departementen zoeken de jongeren werk in en rond de steden. In de Charente wordt men ouder dan in de rest van het land, het klimaat is hier zonder twijfel mede debet aan (24% van de bevolking is ouder dan 60 jaar tegen 19% in de rest van het land).
Sinds 1980 kopen en restaureren Engelsen en Nederlanders huizen in de Dordogne en de Charente. Combiers (225 inwoners) op 3 km van Rochebeaucourt telt sinds kort 7 Engelse families die de economie van het dorp in stand houden... De bistro op het plein in Aubeterre wordt gedreven door een Engelsman die van de accordeon en camembert houdt. Het vakantiedorp Le Chat in Ecuras bij Montbron wordt voor 90% door Nederlanders bezet. Over departementen gesproken: elk departement heeft een nummer. De Charente heeft het nummer 16. Dit nummer is terug te vinden als eerste cijfers van de postcodes en als laatste getal op de nummerplaten van de auto's uit dit departement.
Fauna
Vooral aan de oever van de Charente worden de volgende dieren waargenomen: bevers, muskusratten, bunzingen, veldratten, otters, nertsen, ringslangen, adders, padden en slakken. Waterhoentjes, eenden, talingen, futen, ijsvogels, blauwe en purperkleurige reigers, witte ooievaars, buizerds en uilen. Paling, karper, voren, brasem, barbeel, snoek, snoekbaars en baars kunnen worden gevangen. Voor de rest ziet u vaak (ik beperk me tot die welke in Nederland niet of nog nauwelijks voorkomen) de volgende dieren; sperwers, spechten, reëen, wilde zwijnen, vossen, steenmarters, patrijzen, gladde slangen, de hop, kiekedieven, havikken en wespendieven.
Met betrekking tot de slangen wordt aangetekend dat de adder de enige is die voor de mens gevaarlijk is. Hij komt vaker voor dan in Nederland. Mocht u ooit gebeten worden, ga dan zo snel mogelijk naar de apotheek. Daar kan men u helpen. Naar ik mij heb laten vertellen is de ringslang wel gevaarlijk voor kinderen en huisdieren.
|